HAK-İŞ: Fazla çalıştırma önlenerek işsizlik % 5'e düşürülebilir

Haber Giriş : 17 Eylül 2007 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ?İş Yasasında belirlenen süreleri aşan çalışmalara ilişkin olarak yürütülecek etkin denetim sayesinde işsizlik, yüzde 5'lere kadar düşürülebilir? dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, işsiz sayısında yaşanan gerilemenin yeterli olmadığını belirterek, ?İş Yasasında belirlenen süreleri aşan çalışmalara ilişkin olarak yürütülecek etkin denetim sayesinde, bugün yüzde 8.8 düzeyinde bulunan işsizlik, yüzde 5'lere kadar düşürülebilir? dedi.

Salim Uslu yaptığı yazılı açıklamada, işsizlik oranında yaşanan gerilemenin etkin istihdam politikalarından değil, son 5 yılda ekonomik alanda sağlanan istikrardan kaynaklandığı anlattı. Hızla istihdamı artıracak ve işsizliği düşürecek politikaların yaşama geçirilmesi gerektiğini kaydeden Uslu, söz konusu politikaların belirlenmesi aşamasında istihdamın merkeze konulması gerektiğini vurguladı.

İşsizliğin etkilerinin azaltılması konusunda Aile Yardımı Sigortası'nın yeni bir sigorta kolu olarak uygulanması gerektiğini ifade eden Uslu, işsiz insanların düzenli gelir sistemi ile ekonomiye, sosyal hayata entegre edilmelerinin yeni bir toplumsal dinamizm yaratacağını kaydetti.

Esnek çalışma modellerinin istihdamı artıracak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Uslu, "Çalışma saatlerinde mutlaka bir disiplin ve denetim sağlanmalıdır. Bir kişinin yıllık çalışma süresi ortalamada hiçbir zaman haftalık 45 saati aşmamalıdır. Bu yapılmadan çalışma saatlerinin belirlenmesiyle istihdam politikalarının yürütülmesi mümkün olamayacaktır. Dolayısıyla 4857 sayılı İş Kanunu'nda fazla mesai ve denkleştirme sürelerini düzenleyen maddelerin yeniden revize edilmesi ve gerçekten Avrupa ile uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Bu yolla yüzde 8.8 düzeyinde açıklanan işsizlik, yüzde 5'lere kadar gerileyebilir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber